Mjedra në prag të sezonës 2024

Më 18.04.2024 në Podujevë, Shoqata Nacionale ‘Mjedra e Kosovës’ mori pjesë në takimin me fermerët e mjedrës për rajonin e Podujevës, të organizuar nga anëtari i shoqatës pika grumbulluese/eksportuesi “Joni Sh” dhe mbështetur nga “Mjedra e Kosovës”. Në takim morën pjesë mbi 50 fermerë, ku përmes prezantimeve dhe diskutimeve u trajtua sektori i mjedrës. Takimin …

Mjedra në prag të sezonës 2024 Read More »

Mjedra e Kosovës prezanton në konferencën “Të bëhemi kreativ për zhvillimin rajonal”

Më 16 prill 2024, Ministria e Zhvillimit Rajonal (MZHR) në bashkëpunim me UN-Habitat në Kosovë, me mbështetjen e Qeverisë së Suedisë, organizoi konferencën “Të bëhemi kreativ për zhvillimin rajonal”.  Në kuadër të konferencës, drejtori ekzekutiv i Shoqatës Nacionale ‘Mjedra e Kosovës’ Kujtim Lepaja ishte pjese e panelit: Fuqia e iniciativave lokale në rritjen ekonomike rajonale …

Mjedra e Kosovës prezanton në konferencën “Të bëhemi kreativ për zhvillimin rajonal” Read More »

Vizioni i plotë për mbrojtjen e qëndrueshme të pemëve të imëta

E ardhmja e mbrojtjes së qëndrueshme të pemëve të imëta është një temë me rëndësi në rritje në bujqësinë moderne. Me rritjen e ndërgjegjësimit për çështjet mjedisore dhe nevojën për praktika më të qëndrueshme, fermerët po kërkojnë mënyra të reja për të mbrojtur rendimentin e tyre duke minimizuar ndikimin në mjedis. Një qasje për mbrojtjen …

Vizioni i plotë për mbrojtjen e qëndrueshme të pemëve të imëta Read More »

Navigimi i rrijtës së kostove të inputeve: Maksimizimi i efikasitetit bujqësor për bujqësi të qëndrueshme

Msc. Verina Krasniqi – Mjedra e Kosovës Në bujqësine e sotme fermerët po përballen me sfida të paprecedentë për shkak të rritjes së çmimeve të plehrave dhe kimikateve bujqësore. Kostot në rritje të lëndëve ushqyese thelbësore si ureja, DAP (diammonium fosfati), MAP – (monoammonium fosfati), me dhe kaliumi po ushtrojnë presion mbi përfitimin, duke e …

Navigimi i rrijtës së kostove të inputeve: Maksimizimi i efikasitetit bujqësor për bujqësi të qëndrueshme Read More »

Ndikimi i efektit “El Niño” në prodhimin e pemëve të imëta në Ballkan dhe Evropë

Msc. Verina Krasniqi – Mjedra e Kosovës Një analizë gjithëpërfshirëse me inkurajim për fermerët Termi “El Niño” e ka origjinën nga spanjishtja, që do të thotë “djali i vogël” dhe i referohet shfaqjes së ujërave të ngrohta të oqeanit pranë brigjeve të Perusë dhe Ekuadorit rreth fundit të vitit. Peshkatarët në këto rajone vunë re …

Ndikimi i efektit “El Niño” në prodhimin e pemëve të imëta në Ballkan dhe Evropë Read More »

Shoqata ‘Mjedra e Kosovës’ nënshkruan partneritet me programin e ri EREA për zhvillimin e sektorit të pemëve të imëta

Shoqata ‘Mjedra e Kosovës’ ka një histori të gjatë dhe të suksesshme të bashkëpunimit me Caritasin Zviceran për zhvillimin e sektorit të pemëve të imëta në Kosovë. Fillimisht, ky bashkëpunim nisi në vitin 2017 me programin RINGS, dhe më pas vazhdoi me programet PASURI dhe SIRED. Sot, ky bashkëpunim po vazhdon me një program të …

Shoqata ‘Mjedra e Kosovës’ nënshkruan partneritet me programin e ri EREA për zhvillimin e sektorit të pemëve të imëta Read More »

Pemët e imëta të Kosovës në rrugën drejt tregut grek: Një sukses në panairin “Food Expo” në Athinë

Përmes pjesëmarrjes në panairet e ndryshme të ushqimit në Evropë, pemët e imëta të kultivara në Kosovë vazhdimisht bëjnë prezencën e tyre në një nivel shume të lartë. Gjatë këtyre ditëve, është mbajtur njëri nga panairet më të rëndësishme të ushqimit në Evropën jugore në Athinë, Greqi, “Food Expo”, ku anëtari i shoqatës “Mjedra e …

Pemët e imëta të Kosovës në rrugën drejt tregut grek: Një sukses në panairin “Food Expo” në Athinë Read More »

Kandra leshatake (Tropinota hirta): Dëmtues i pemëve të imëta dhe metodat e menaxhimit të tij

Kandra leshatake (Tropinota hirta) Tropinota hirta bën pjesë në rendin Coleoptera – krahëfortët, dhe në familjen Cetoniidae. Insektet kanë trup 8-11 mm, me ngjyrë të zezë të mbuluar me rreth 12-15 pika të bardha me formë jo të rregullt, si dhe me qime ngjyrë të verdhë. Tropinota hirta si insekt i rritur dimëron në tokë …

Kandra leshatake (Tropinota hirta): Dëmtues i pemëve të imëta dhe metodat e menaxhimit të tij Read More »

Haskapi: Një pemë e re e imët me potencial për tregun dhe shëndetin

HASKAP (Lonicera caerulea) – është pemë e imët (manore), me origjinë nga Japonia dhe Rusia. Është një kulturë në fazën testuese në Kosovë, por ka një histori të gjatë dhe interesante në disa vende të tjera të botës. Në Japoni, Haskapi është njohur dhe vlerësuar që nga shekulli i 17-të në mjekësinë tradicionale. Në Rusi, …

Haskapi: Një pemë e re e imët me potencial për tregun dhe shëndetin Read More »

Shoqata ‘Mjedra e Kosovës’ organizon ditën fushore për krasitjen e boronicës: Interesim i lartë për sektorin e boronicës në Kosovë

Shoqata Nacionale “Mjedra e Kosovës” në bashkëpunim me pemishten “Berry Kode” dhe  financuar nga GIZ përmes projektit “Promovimi i Ndërmarrësisë” ka organizuar ditën fushore për krasitjen e boronicës, në Maxhunaj, Vushtrri te pemishtja me sipërfaqe prej 5 ha  “Berry Kode”. Boronica në Kosovë si sektor në aspektin komercial ka filluar të zhvillohet nga viti 2012. …

Shoqata ‘Mjedra e Kosovës’ organizon ditën fushore për krasitjen e boronicës: Interesim i lartë për sektorin e boronicës në Kosovë Read More »

Scroll to Top