Author name: Kujtim Lepaja

Ditët e mjedrës – Data e re, me lokacion të ri

Data e re, me një lokacion të ri Ditët e mjedrës po afrohen… Shoqata Nacionale “Mjedra e Kosovës” po organizon aktivitetin “Ditët e Mjedrës” për herë të tretë rradhazi. Këtë vit do të jemi në Podujevë, në komunën me sipërfaqet më të mëdha në kultivim të mjedrës Qëllimi i këtij aktiviteti është promovimi i sektorit …

Ditët e mjedrës – Data e re, me lokacion të ri Read More »

Ndryshimet klimatike: Koperativa moderne e pemëve të imëta “Red Gold” po kalon momente të vështira

Njëra ndër kopertativat më të organizuara jo vetëm në vend, “Red Gold” në Reçan, Prizren, antare e shoqatës nacionale “Mjedra e Kosovës,” po kalon momente të vështira pas reshjeve të breshërit që goditën fshatrat e Reçanit ditë më parë. Ky rajon i komunitetit boshnjak, që çdo vit ka sjellë Kosovës mbi 1 milion euro duke …

Ndryshimet klimatike: Koperativa moderne e pemëve të imëta “Red Gold” po kalon momente të vështira Read More »

Breshëri godet rëndë sektorin e pemëve të imëta në Reçan

Në pasditen e sotme breshëri ka goditur rëndë sektorin e pemëve të imëta në disa fshatra të Recanit, Prizren. Në momentin kur mjedra hyri në frytdhenie të plotë (te kultivarët pranveror), zona e njohur për prodhimin e mjedrave më cilësore në vendin tonë, në Recan, Prizren, (rreth 100 ha) respektivisht fshatrat Lubinje e Epërme, Lubinje …

Breshëri godet rëndë sektorin e pemëve të imëta në Reçan Read More »

Përfitimet shëndetësore të Mjedrës

Tani është sezoni i mjedrës! Përdorni këtë mundësi për të pasur më shumë mjedra në ushqimin tuaj të përditshëm. A e dini se MJEDRAT nuk janë vetëm të shijshme, por edhe të mbushura me lëndë ushqyese që mund të përmirësojnë shëndetin tuaj? Sipas USDA-së, mjedrat janë një burim i fuqishëm i vitaminave, mineraleve dhe antioksidantëve. …

Përfitimet shëndetësore të Mjedrës Read More »

Ditët e mjedrës po afrohen…

Edhe këtë vit, Shoqata Nacionale “Mjedra e Kosovës” po organizon aktivitetin “Ditët e Mjedrës” për herë të tretë rradhazi. Qëllimi i këtij aktiviteti është promovimi i sektorit të mjedrës, prezantimin e sfidave të fermerëve të këtij sektori si pasojë e ndryshimeve klimatike si dhe rritjen e vetëdijës së konsumatorëve për dobitë shëndetësore të konsumimit të …

Ditët e mjedrës po afrohen… Read More »

Mjedra në prag të sezonës 2024

Më 18.04.2024 në Podujevë, Shoqata Nacionale ‘Mjedra e Kosovës’ mori pjesë në takimin me fermerët e mjedrës për rajonin e Podujevës, të organizuar nga anëtari i shoqatës pika grumbulluese/eksportuesi “Joni Sh” dhe mbështetur nga “Mjedra e Kosovës”. Në takim morën pjesë mbi 50 fermerë, ku përmes prezantimeve dhe diskutimeve u trajtua sektori i mjedrës. Takimin …

Mjedra në prag të sezonës 2024 Read More »

Mjedra e Kosovës prezanton në konferencën “Të bëhemi kreativ për zhvillimin rajonal”

Më 16 prill 2024, Ministria e Zhvillimit Rajonal (MZHR) në bashkëpunim me UN-Habitat në Kosovë, me mbështetjen e Qeverisë së Suedisë, organizoi konferencën “Të bëhemi kreativ për zhvillimin rajonal”.  Në kuadër të konferencës, drejtori ekzekutiv i Shoqatës Nacionale ‘Mjedra e Kosovës’ Kujtim Lepaja ishte pjese e panelit: Fuqia e iniciativave lokale në rritjen ekonomike rajonale …

Mjedra e Kosovës prezanton në konferencën “Të bëhemi kreativ për zhvillimin rajonal” Read More »

Vizioni i plotë për mbrojtjen e qëndrueshme të pemëve të imëta

E ardhmja e mbrojtjes së qëndrueshme të pemëve të imëta është një temë me rëndësi në rritje në bujqësinë moderne. Me rritjen e ndërgjegjësimit për çështjet mjedisore dhe nevojën për praktika më të qëndrueshme, fermerët po kërkojnë mënyra të reja për të mbrojtur rendimentin e tyre duke minimizuar ndikimin në mjedis. Një qasje për mbrojtjen …

Vizioni i plotë për mbrojtjen e qëndrueshme të pemëve të imëta Read More »

Navigimi i rrijtës së kostove të inputeve: Maksimizimi i efikasitetit bujqësor për bujqësi të qëndrueshme

Msc. Verina Krasniqi – Mjedra e Kosovës Në bujqësine e sotme fermerët po përballen me sfida të paprecedentë për shkak të rritjes së çmimeve të plehrave dhe kimikateve bujqësore. Kostot në rritje të lëndëve ushqyese thelbësore si ureja, DAP (diammonium fosfati), MAP – (monoammonium fosfati), me dhe kaliumi po ushtrojnë presion mbi përfitimin, duke e …

Navigimi i rrijtës së kostove të inputeve: Maksimizimi i efikasitetit bujqësor për bujqësi të qëndrueshme Read More »

Ndikimi i efektit “El Niño” në prodhimin e pemëve të imëta në Ballkan dhe Evropë

Msc. Verina Krasniqi – Mjedra e Kosovës Një analizë gjithëpërfshirëse me inkurajim për fermerët Termi “El Niño” e ka origjinën nga spanjishtja, që do të thotë “djali i vogël” dhe i referohet shfaqjes së ujërave të ngrohta të oqeanit pranë brigjeve të Perusë dhe Ekuadorit rreth fundit të vitit. Peshkatarët në këto rajone vunë re …

Ndikimi i efektit “El Niño” në prodhimin e pemëve të imëta në Ballkan dhe Evropë Read More »

Scroll to Top